Website analytics zijn essentieel. Ten minste 56% van de websites wereldwijd gebruikt een of andere analysetool om bezoekersgegevens bij te houden. Google Analytics wordt veruit het meest gebruikt (85%), en de kans is groot dat u het ook gebruikt.
Tijd op de pagina is een kritieke factor om bij te houden. Het geeft u inzicht in hoe boeiend uw inhoud is en of mensen vinden wat ze zoeken. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe google aan de gegevens komt die je in je dashboard ziet?
We hebben in deze post uiteengezet hoe Google de time on page-metriek berekent en wat er mis mee is.
Bij het bouwen van ons privacy-first Google Analytics alternatief, moesten we uitzoeken hoe we zelf verschillende website tracking statistieken konden berekenen. Dus het eerste wat we deden was kijken hoe de grootste website gegevens verslindende machine op de planeet, genaamd Google, het deed.
Hoe Google de tijd op de pagina berekent
Google gebruikt tijdstempels tussen 'hits' om de tijd van een bezoeker op een specifieke pagina te berekenen.
Dit betekent dat een timer start als een bezoeker op een pagina van uw website landt. De timer klokt als de bezoeker naar een andere pagina op uw website navigeert.
De timer berekent de tijd tussen de twee acties als tijd op pagina.
Wat is hier verdacht aan?
- Google Analytics registreert de tijd op pagina niet als u slechts één pagina bezoekt.
- Google Analytics registreert niet de tijd op pagina van de laatst bezochte pagina.
Laten we de bovenstaande verklaringen ontleden:
- Als een bezoeker slechts één pagina bezoekt en daarna wegnavigeert, start de timer maar klokt nooit... omdat de bezoeker geen tweede pagina bezoekt. De bezoeker wordt geïdentificeerd als een bounce. Google Analytics telt de tijd op de pagina niet wanneer een bezoeker bounced.
- Dit gebeurt ook wanneer een bezoeker op de laatste pagina belandt. De timer start, maar klokt nooit... want, nogmaals, de bezoeker navigeert weg en bezoekt geen andere pagina op uw website, dus er komt geen nieuwe 'hit'.
Tot slot (en dit is verreweg de meest impactvolle)...
Google Analytics registreert de tijd op de pagina, zelfs als een bezoeker niet actief tijd doorbrengt op uw pagina.
Laten we dit ontrafelen:
U bent waarschijnlijk bekend met de onoverzichtelijke tabbladen zoals hieronder.
Volgens Google Analytics besteed ik op dit moment tijd aan al deze pagina's.
Elke keer als ik naar een ander tabblad navigeer, start de timer... maar klokt pas als ik het tabblad sluit. Omdat de tabbladen nog open zijn, registreert de timer nog steeds.
Stel dat een bezoeker een blogpost op uw website opent, maar halverwege wordt afgeleid en het tabblad openlaat om het later af te maken. Volgens Google is de bezoeker nog steeds op uw website en klokt de tijd op de pagina op 30 minuten (dit is het maximum dat Google registreert).
Dit is wat er gebeurt (blijf bij me):
Het eerste scherm in bovenstaande illustratie toont een bezoek aan een pagina op uw website gedurende 5 seconden. Laten we het pagina1 noemen. Vervolgens navigeert de bezoeker gedurende 20 seconden weg naar een andere website in een ander tabblad (in het tweede scherm). Daarna sluit de bezoeker het tabblad van de andere website om terug te komen op pagina1 (in het derde scherm). Na nog eens 10 seconden op pagina 1 te hebben doorgebracht, navigeert de bezoeker naar een andere pagina op uw website (pagina2) in het vierde scherm, alvorens zijn browser te sluiten.
De timer van Google Analytics start wanneer de bezoeker pagina1 van uw website bezoekt (+5 seconden). De timer stopt niet wanneer de bezoeker wegnavigeert naar de andere website in een ander tabblad (+20 seconden). Wanneer de bezoeker terugkomt op pagina1 van uw website, voegt de timer nog eens +10 seconden toe voordat hij klokt op het moment dat de bezoeker pagina2 bezoekt. Tot slot registreert de timer niet de tijd die u besteedt aan pagina2, omdat dit de laatste pagina is die de bezoeker bezoekt voordat hij zijn browser sluit.
In deze situatie weet Google alleen de tijd op pagina voor de eerste pagina, niet voor de tweede.
Volgens Google Analytics is de tijd op pagina voor pagina1 35 seconden (5+20+10).
Dit is op zijn minst gebrekkig.
Dit is wat er zou moeten gebeuren:
Bij Simple Analytics hebben we bedacht hoe we kunnen detecteren wanneer een gebruiker een nieuw tabblad opent en naar een andere website navigeert. We klokken onze timer op het moment dat een gebruiker de pagina verlaat. We kunnen nauwkeurig meten hoe lang een gebruiker op elke pagina doorbrengt.
In de bovenstaande illustratie is de tijd op pagina voor pagina1 15 seconden, en voor pagina2 5 seconden - niets meer en niets minder.
In vergelijking met Google Analytics registreren wij de tijd op pagina wanneer een bezoeker slechts één pagina bezoekt. Wij sluiten bezoekers die minder dan 5 seconden blijven echter uit om de beste inzichten te bieden. Wij beschouwen dit als een gebouncede bezoeker.
Gemiddelde versus mediaan
De gegevens in uw Google Analytics dashboard meten de gemiddelde tijd op pagina van al uw website pagina's. Google berekent dit aan de hand van het gemiddelde. Bij Simple Analytics gebruiken we de mediaan om uitschieters weg te laten.
Beschouw het volgende voorbeeld:
| Page view # | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | --------------------------- | --- | --- | ---- | | Tijd op pagina (in seconden) | 10 | 20 | 15 | 10 | 1000 |
Als u de gemiddelde tijd op de pagina berekent aan de hand van het gemiddelde, telt u alle getallen bij elkaar op en deelt u ze door het totale aantal pagina's. De gemiddelde tijd op de pagina is 211 seconden.
Als u de mediaan gebruikt, houdt u rekening met de uitschieters door de getallen te sorteren en het middelste getal te kiezen. De gemiddelde tijd op de pagina is 15 seconden.
Wij vinden dat Google's time on page niet deugt en pleiten voor een beter alternatief. Als u er ook zo over denkt, probeer ons dan eens. U steunt dan een team van twee personen (Iron en ik) die een alternatief voor Google Analytics hebben ontwikkeld waarbij de privacy voorop staat.
Heb je vragen? Stel ze gerust!